Hızlı İletişim info@sperohr.com +90 212 887 12 00

Hizmetlerimiz -Bordro ve Özlük Danışmanlığı-Yabancı Uyruklu Çalışma İzni

Şirketlerin ihtiyaçlarına göre mevzuatta istenilen şartlara uygun olması halinde yabancı personel çalışma izni almak için noterden vekaletle; Kocaeli, İstanbul ve Ankara illeri başta olmak üzere Türkiye genelinde çalışma izni danışmanlık hizmeti verilmektedir.
Çalışma izni alınabilmesi için, işveren şahıs veya kurumun ve çalışacak olan yabancının birlikte müracaat etmeleri gerekmektedir. Yabancının hangi işletmede veya kurumda, hangi görevde çalışacağı, ne kadar maaş alacağı ve ne kadar süreyle çalışacağı ilgili kanun ve yönetmeliklerle belirlenmiştir. Kanunlarımıza göre çalışma izni verilebilmesi için, işverenin ve çalışacak olan yabancının sahip olması gereken kriterleri karşılanabilir olması gerekmektedir. Kriterlerin karşılanması halinde, çalışma izni alınabileceği anlamını çıkarılmamalıdır. Bahsedilen kriterler, başvuru yapılabilmesi için gereklidir. Çalışma izni verilip verilmeyeceği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uzmanlarınca değerlendirilecek olup; iş piyasasındaki durum, ekonomik konjonktür, işverenin mali yapısı, istihdama katkısı ve yabancı için yapılacak güvenlik soruşturması gibi birçok değişkene bağlıdır.
Çalışma izinleri 4 ana başlıkta toplanmaktadır;
Süreli çalışma izni; Yabancının ikamet izninin süresi ile hizmet akdinin veya işin süresine göre, belirli bir işyeri veya işletmede ve belirli bir meslekte çalışmak üzere en çok bir yıl geçerli olmak üzere verilir.
Süresiz çalışma izni; Türkiye’nin taraf olduğu ikili veya çok taraflı sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe, Türkiye’de en az sekiz yıl kanuni ve kesintisiz ikamet eden veya toplam altı yıllık kanuni çalışması olan yabancılara, iş piyasasındaki durum ve çalışma hayatındaki gelişmeler dikkate alınmadan ve çalışma bakanlığının uygun görüşü doğrultusunda; belirli bir işletme, meslek, mülki veya coğrafi alanla sınırlandırılmadan süresiz çalışma izni verilebilir.
Bağımsız çalışma izni; Türkiye’de en az beş yıl kanuni ve kesintisiz olarak ikamet etmiş olan yabancılara, çalışmalarının, ekonomik kalkınma açısından katma değer yaratması ve istihdam üzerinde olumlu etki yapacak olması koşuluyla bağımsız çalışma izni verilebilir.
İstisnai çalışma izni; Türkiye’nin taraf olduğu ikili veya çok taraflı sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe; ulusal mevzuata aykırı davranmamak ve mesleki hizmetlere ilişkin mevzuata uymak kaydıyla, ilgili mercilerin görüşleri de dikkate alınmak suretiyle, yabancılara, çalışma izinleri istisnai olarak verilebilir.