KARİYER BASAMAKLARI NASIL ÇIKILIR?
Acaba kaçımız bundan 5-10 yıl sonraki kariyerini planladı?
Üniversite bölümünü tercih ederken açıkta kalmamak için mi okuduğu bölümü seçti yoksa gerçekten hayalindeki mesleği yapmak istediği için mi seçti?
“Öğrencilik hayatında yapmak istediğim meslek gerçekten şuan okuduğum bölüm mü?” Sorusunu kendine sordu.
Okurken yapacağı mesleği staj yaparak tanıma imkanını kaç kişi yakaladı?
Evet genel olarak bu soruları kendimize soralım.
Eğer verdiğimiz cevaplar şuan yapmakta olduğumuz işi gösteriyor ve işimizi yaparken mutluysak zaten kariyer basamaklarını çıkmak için zemin hazırdır.
Zemin hazırsa yapılması gerekenler nelerdir? Bu yazıda kariyer basamakları için yapılması gerekenlerden bazılarına değinilecektir.
Hedef Belirlemek
İlk önce yapılması gereken bir “kariyer hedefi” belirlemek sonrasında o yöne doğru adım atmaktır.
Hedefi olmayıp sadece hayalleri doğrultusunda hareket eden kişileri inceleyecek olursak; onlar hayallerinde kendilerini lüks bir ofisin müdürü veya lüks ofisin sahibi olarak önemli iş toplantılarına acele ile yetişmeye çalışanlar olarak görmektedirler.
Gerçek şu ki “Bir şeyi almak için, önce bir şeye sahip olmamız gerek”. "Kariyer yapmak istiyorum" arzusu, genel müdür koltuğunda oturabilmek için yeterli değildir.
Mesleki Bilgi
Yeni mezunların işe yerleşmesi günümüzde hiç de kolay değil. Rekabet ortamından sıyrılıp bir adım öne geçmek için, öğrenci okurken ileride yapmak istediği iş ile ilgili staj imkanı bulabilmelidir. Mezun olduktan sonra da ilk 3 yılı eğitimin devamı olarak değerlendirmelidir. Mesleki anlamda yeterliliğini elde edebilmek için okumalı, kurslara gitmeli ve kendini geliştirmelidir.
Kişisel ve Profesyonel Özellikleriniz
Görevlerin eksiksiz yerine getirilmesi gerekmektedir. Zeki, hızlı düşünebilen, çözüm odaklı, zihinsel olarak kararlı, liderlik özelliklerine sahip olmalısınız, ancak aynı zamanda da iyi bir takım oyuncusu olarak kalabilmelisiniz. Başarılı insanların özelliklerinden bahsedecek olursak; Sorunlar ortaya çıktıktan sonra tedbir almak yerine, çıkmadan önce tedbir alırlar. Disiplin ve otokontrolün önemini bilirler. Yaptıkları işi çok severler. Kendilerine yüksek standartlar koyarlar. Bu; işlerine bağlılıklarını, kararlılıklarını ve iş etiklerini artırarak onlara ivme kazandırır. Başladıkları işi yarım bırakmazlar. Kafalarına estiği gibi ya da duygusal iniş-çıkışlarına göre değil, gerektiği gibi davranırlar. Taklit etmez, öncülük ederler. Hırslıdırlar; hayatlarını otomatik pilota bağlamaktansa yaşayabilecekleri en iyi hayatı hedeflerler. Üstün zekâlı olmak zorunda değildirler; ama her zaman potansiyelleri maksimum düzeye taşımanın bir yolunu bulurlar. Başkaları başarının kendilerini bulmasını hayal ederken, onlar bilinçli ve metodik olarak kendi başarılarını yaratırlar.
Görünüm
Belki de bu bir kariyer inşası için önemli değil, ama dürüstçe söylemek gerekirse, bakımsız, negatif bir ifade veya girişimci olmayan birinin yükselmiş olması çok çok nadiren görülen bir gerçektir. Eğitiminiz, iş tecrübeniz ne olursa olsun, prezentabl olmazsanız, şu rekabet ortamında bir işte tutunamazsınız. Bakımlı olmak işinizi ciddiye aldığınız gösterir. Üst düzey liderler; “Kötü bir görünüm, disiplinsizliğin göstergesidir.” diyor. Gösterişli olmayı başarmak; gösterdiğiniz yeteneklerin, iletmek istediğiniz mesajın ve uygulamak istediğiniz değişimlerin daha çok dikkat çekmesini sağlar. Her zaman dış görünüşünüzü yetkinliklerinizi ortaya çıkaracak şekilde ayarlamanız gerekir. Kariyerinizde ilerleme hedefi planlıyorsanız öncelikle görünümünüz de olması gerekenler; İş yerinde uygun kılık kıyafet giymek, parlak, enerjik ve bakımlı görünüş, yüzden tebessümü eksiltmemek, insanları memnun etme ve hatırlama yeteneği, diksiyonu düzgün şekilde konuşma, kariyer yapmak için önemli unsurlardan birkaçı olmaktadır.