Kurum kültürü, genel manasıyla bir kuruma özgü davranışları, inançları ve alışkanlıkları kapsayan, o kurumun çalışanları tarafından paylaşılan, onların davranışlarını düzenleyen davranışlardır diyebiliriz. Yada ortak hafızadan doğan kolektif tutumlardır denilebilir.
Buradan yola çıkarak bir diğer soru akla geliyor. İnsanların tutumları mı davranışları mı kurum kültüründe etkilidir? İkincisi diyenlerin sayısı daha fazladır. Ortak davranışlar kurumun kültürünü yansıtır. Ancak davranışların alışkanlık haline gelmesi için altında yatan tutum en büyük rolü oynar. Davranışların alışkanlık haline dönüşmesi kurumun tutumuyla doğrudan alakalıdır.
Örnek vermek gerekirse; benim tüm çalışanlarım karar alır ve uygular diyen bir yönetici çalışanların aldığı kararları onaylamaz ve uygulatmazsa bu söylem havada kalır. Sadece sözle bunu söylemek yeterli olmaz. Çalışanlar söylemlerinize inanmazsa bunu davranışa dönüştürmesi ne kadar kolay olur?
İstenilen kurum kültürünü oluşturmak için tutumlarla davranışların senkronize olması gerekir.
Tutumlarla gerçek davranışlar arasındaki ilişkiyi inceleyen klasik bir araştırma, La Piere tarafından yapılmıştır. (Baysal,Tekarslan, s.259.) La Piere, Çinli bir çiftle, 66 otel ve motele, 184 lokantaya gitmiş ve üçüncü sınıf bir motel dışında her yerde kabul görmüşlerdir. Hatta 72 lokantada normalin üzerinde iyi kabul gördükleri izlenimini edinmişlerdir. Bu iki yıllık deneyden sonra La Piere, gittikleri bütün bu kuruluşlara posta ile bir soru formu yollayarak Çinli müşteri kabul edip etmeyeceklerini sormuştur. Soru formlarının ancak yarısına cevap gelmiş ve bunların % 92’si Çinli müşteri kabul etmeyeceklerini bildirmiştir. Geri kalanlar ise kararsız yanıtlar vermişlerdir. Önceki olumlu davranış ile mektupta belirtilen tutum açıkça birbirine uymamaktadır.
Çalışan memnuniyeti anketi yapılan bir kurumda çalışanların değerlendirmelerinin yüksek olmasını isteyen kurum yöneticisi aksi bir sonuç ile karşılaştığında insan kaynakları departmanı ateş saçmaktadır. Ancak unutmaktadır ki insan kaynakları departmanı da o kurumun bir çalışanıdır.
Olumlu özelliklerin kurum kültüründe yer etmesini isteyen tepe yöneticileri önce tutumlarını sorgulamalı ardından davranışlarını..