Her yöneticide olması gereken ortak özellikler mevcuttur. Bir kişilik ya da bin kişilik ekibin yöneticisi olsanız da mevcut olan özelliklerde değişim söz konusu olmamalıdır. Kendinize inanıyor ve başarılı bir yönetici olmak istiyorsanız ilk önce azimli olup çaba göstermelisiniz. Unutmamalısınız ki herkesten çok siz daha fazla sorumlusunuz. İş yerindeki huzuru pozitif ortamı sağlayacak temel kök ise sizsiniz. Başarılı bir yöneticide bulunması gereken özellikleri sıralayacak olursak bunlar;
1.İyi bir dinleyici olarak çalışanlarını dinlemek
Başarılı bir yönetici, her zaman ulaşılabilir olmalıdır. Böylelikle çalışanlarının projelerini ya da işle ilgili olumlu ya da olumsuz görüşlerini birebir dinleme ve çözümleme şansına sahip olacaktır. Fakat burada esas olan, gerçekten dinleyebilmektir. Çünkü çalışanlarını gerçekten önemseyip dinleyen bir yönetici, henüz sorunlar baş göstermeden fark edip çözümler. Ek olarak çalışanlarına onlara katkı sağlayacak şekilde kendi fikrini vererek çalışmalarına olumlu şekilde yön verir. Böylelikle hem çalışanlar hem yönetici için olumlu bir süreç sağlanır.
2. Birlik içinde olunması gerektiğini fark edip çalışanlara da bunu aşılamak
Başarılı bir yönetici ekip ruhunun ne kadar önemli olduğunu bilmeli ve bu ruhu çalışanlarına aşılamak için de elinden geleni yapmalıdır. Peki, bu nasıl sağlayacak derseniz ilk önce yapması gereken şey ‘ben’ kelimesini iş ortamından uzaklaştırmak. Bunun yerine ‘biz’ kelimesinin sıklıkla iş ortamında bulunması gerekir. Unutmamalı ki birlikten kuvvet doğar.
3. Çalışanlara dürüst geri bildirimler vermek
Çalışanlar kendilerini daha iyi noktaya taşımak için yaptıkları işte ne kadar başarılı olduklarını ya da olamadıklarını bilmek isterler. Bu yüzden başarılı bir yöneticide bulunması gereken en önemli özelliklerden birisi de, çalışanlarına dürüst geri bildirim vermektir.
Yönetici çalışanların motivasyonlarının yüksekte kalmasını istiyorsa onlara yeterli ve dürüstçe yaptığı geri bildirimlerle bunu sağlayabilir. Yeterli derecede başarı sağlayamayanlara da nasıl daha iyi olabilecekleri konusunda ışık tutmalıdır.
4.Örnek davranışlar sergileyerek tutarlı olmak
Başarılı bir yönetici örnek duruşu ve tutarlılığı ile temsil yeteneğine sahip olmalı. İş yerindeki detaylara dikkatle önem göstermelidir. Çalışanlarına söylediklerini aynı şekilde yöneticide uygulamalıdır. ‘Dediğimi yap, yaptığımı yapma’ politikasıyla ilerlemeye çalışan bir yönetici asla çalışanları tarafından kâle alınmaz. Çünkü hiçbir çalışan kendilerine söylenenlerini kendi hayatında uygulamayan bir yöneticiyi dinlemek istemez. Bu yüzden iyi bir yönetici, çalışanlarının nasıl olmasını istiyorsa; ilk önce kendisini öyle biri haline getirmelidir.
5.Her zaman adil olup çalışanları takdir etmek
Başarılı bir yönetici, çalışanlarına iş yükünü her daim aynı derecede paylaştırmalıdır. Tüm çalışanlarına aynı adaletle davranmalı; haklıyı ve haksızı taraf tutmadan ayırt etmelidir. Böylelikle hak ettiği yerde olan çalışanlarını tebrik ederek; onlara duyduğu saygıyı göstermelidir. Takdir edilme hissini yaşayan çalışanlar ise yaptığı işten daha çok zevk alıp motivasyonlarını yüksekte tutarak başarı merdivenlerini koşar adım çıkacaktır. Kısacası unutulmaması gereken bir nokta ise tebrik etmenin kimseye hiçbir şey kaybettirmeyeceğidir aksine çok şey kazandırır.
6. Empati kurmak
Empati kendi bakış açısını izole ederek, tamamen karşıdaki kişi gibi düşünebilme yetisidir ve muhakkak bir yöneticide bulunması gereken temel özelliktir. Yönetici bu vasfa sahip olup çalışanlarının penceresinden bakarak onlara karşı anlayışlı olabilmektedir. Bu uyumu yakalamanın sonucu hem ekip çalışanları hem de yönetici şirketin başarısını pozitif yönde etkileyecektir.