Stratejik bakış açısı:
İnsan kaynaklarında kariyer hedefleyen kişilerin başarı noktasına gelmesini sağlayan en temel unsur var olabilecek ya da olan durumları stratejik bakış açısıyla belli bir düzenlemeye koyarak uygulamasıdır. İnsan Kaynakları profesyoneli, belirlediği hedefe yönelip hedef çizgisini bozmadan aynı istikamette ilerleyip hedefine başarıyla ulaşabilmedir. Daha sonra oluşabilecek olan olaylara ve durumlara göre bu bakış açısını olumlu yöne doğru ilerletmeli. Bunun neticesinde gelecekteki hedeflerine ulaşması kolaylaşır.
İnsan sarraflığı:
İnsan kaynakları profesyonelinin en belirgin, geliştirilebilen özelliklerinden biri “insan sarraflığı”dır. Kişi kendini geliştirebileceğine öncelikle inanmalıdır. İnsan kaynakları profesyonelinin işe alım süreçlerinde doğru adayı alıp, uygun işe yönlendirme şeklinde ilerlemesi için bu özelliğe mutlaka sahip olmalıdır. Kişi geliştirdiği becerilerin kendisine ve çevresine yaptığı işe verim sağladığını gördükçe bunun meyvesini almış olacaktır.
İyi bir konuşmacı:
Öncelikle iyi bir konuşmacı olmak için yapılması gereken beden dilini iyi kullanmaktır. Konuşmacı dinleyicilerle göz temasını kesmemeli, anlatımını her bir kişinin heyecanla dinlemesini sağlamalıdır. Böylelikle dinleyici kitlesi konuşmacının her cümlesini iyi kavramış olacaktır. İnsan kaynakları profesyoneli bire bir aday ile görüşmelerinde ya da topluluğun karşısında strese girmeden, konuşmasının keyifle dinlenmesini sağlamalıdır. İnsan kaynakları, kendini iyi dinletmeyi her daim başarabilmelidir.
İyi bir dinleyici:
İK’cı iyi bir konuşmacı olmakla birlikte iyi bir dinleyici de olmalıdır. Dinleyici konuşmacı ile göz temasından uzaklaşmadan konuya hakim olduğunu beden dili ile ifade etmelidir. Böylelikle anlaşılmayan durum söz konusu olamayacağından sonuca daha net ulaşılacaktır. İnsan kaynakları profesyonelleri gün içinde üst düzey yöneticiler ve çalışanların arasında denge görevini üstlenirken her iki tarafında istediklerini uygun şekilde sağlamak için iyi bir dinleyici olması gerekmektedir.
Empati kurabilen:
Empati, görevi, unvanı ne olursa olsun tüm profesyonellerde bulunması gereken bir özelliktir. Yaşamadığımız durumları empati yolu ile kavrayıp karşımızdakinin hissettiklerini düşündüklerini daha iyi kavrarız. İş hayatında yaşanılan durumlara karşı empati kurmak, o kişinin rolüne bürünüp onu içtenlikle en iyi şekilde anlamamızı sağlar. İnsan kaynakları profesyoneli empati konusunda kendini her daim geliştirmeli ki çalışanların, yöneticilerin yaşadıkları ya da yaşanılan durumlara anlayışı olmalıdır.
Uzlaşabilen:
Yeri geldiğinde bütün işler ve koşullar net olmaktan çıkabilir. İK uzmanlarının yaptıkları işin şartları gereği uzlaşmacı bir tavra sahip olması, yapıcı olması ve üst yönetimle çalışan arasında köprü kurabilecek yeteneğe sahip olması gerekir. İnsan kaynakları profesyonelleri yaptıkları işin şartları gereği uzlaşmacı bir tavra sahip olması üst yöneticiler ve çalışanlar ile kurulan köprünün sağlamlığını korumalıdır. Tam bu noktada İK’cının almış olduğu tavırlar büyük önem taşır. Yıkıcı olmak değil her daim yapıcı olmalıdır.
Problemleri çözebilen:
İyi konuşup, iyi dinleyip, empati kurabilen İK profesyonelleri bu özelliklerle zaten problemlerin çoğunu çözmeyi başarır. Problemler ortaya çıktığında İnsan kaynakları profesyoneli hızlı karar alıp bunu uygulamalıdır. Oluşan bütün sıkıntıları ikna özelliği ile olumlu bir yöne taşımalıdır. Böylelikle sorunlar kısa vadede çözülür herkesin uyum içinde çalışma ortamı yeniden dizayn edilmiş olur.
Denge kurabilen:
İK profesyoneli çalışanlar ve yöneticilerin yanında yer almakta olduğu için terazi misali, iki odak noktasının dengesini sağlamalıdır. Her iki tarafında istediklerini sunmayı başarabilmelidir. Dengesini her iki yöne de uygun olacak şekilde vermelidir. İnsan kaynakları profesyonelleri; çalışanların isteklerini, korkularını, memnuniyetlerini gözetirken aynı zamanda da üst yöneticilerinin almış olduğu karar ve uygulamaları hayata geçirmeyi sağlar. Bu nedenle İK uzmanının her iki tarafı da gözetmesi ve dengeyi koruyabilmesi esas olandır.
Hızlı düşünebilen:
İnsan kaynakları profesyonelinin analitik zekaya sahip olması gerekir. Analitik zeka bir problemi veya konuyu tümden gelim yöntemi ile alt konulara ayırıp, her bilgiyi ayrıca değerlendirebilme yeteneğidir. Konuları en ufak parçalara ayırarak, sorgulanmasını amaçlayıp, ayrılan parçaların sunduğu ışık ile çözüme kavuşturmalıdır. Hızlı düşünüp aynı anda bir çok işi yürütebilmelidir. İş sürecinde bir sonraki işe akıcı şekilde geçebilmeli ki üst üste işler çatışmasın.
Lider ruhlu:
Lider ruhlu insanların doğal etkileme gücü vardır. Liderler genellikle içinde bulunduğu zor durumlara karşı sabırlı, ileri görüşlü, cesur olma özellikleri ile her daim önde dururlar. Duruşları, kendilerinden emin bir ses tonu, konuşma esnasında kurdukları kesintisiz göz teması ile karşısındaki kişilerin onlara hayranlık uyandırmalarını sağlarlar. Kitleleri etkileyip onları yönlendirmede başarılı olması için insan kaynakları profesyonelinin bütün özelliklerinden önce liderlik ruhunu taşıması gerekmektedir.